4 aprila, 2019

Za pasje mladostnike – MALA ŠOLA

Šola za pasje mladostnike – Mala šola, je namenjena lastnikom in odraščajočim psom od približno sedmega meseca starosti naprej in
lastnikom in psom, ki v pasji mladosti pasje šole niso obiskovali in nimajo predznanja za višje tečaje.

Na tečaju bomo:

 • vzgajali pasje lastnike,
 • razvijali odnos med psom in vodnikom,
 • poskrbeli za ustrezno socializacijo,
 • naučili osnovnih vaj (odpoklic, sedi, prostor, poleg, čakaj),
 • utrjevali vajo odpoklica,
 • učili mirnosti na privezu,
 • učili mirnosti in obnašanja v urbanem okolju,
 • predstavili pristope za odpravljanje neželenih vedenj (vlečenje na povodcu, skakanje po ljudeh, siljenje v druge pse, ipd…),
 • vodnikom predstavili osnove prve veterinarske pomoči.

Komu tečaj ni namenjen:

 • psom, ki so reaktivni, saj je zanje bolj ustrezen individualen pristop.

Obseg tečaja:

 • uvodni sestanek z inštruktorjem,
 • 10 srečanj, 2x tedensko,
 • zaključno srečanje – Pokaži, kaj znaš.

Vaša investicija znaša 100€.

Šolanje lahko nadaljujete v ostalih tečajih Pasje šole SAR.SI.

Izpolnite prijavnico in si zagotovite prosto mesto v tečaju: PRIJAVNICA

Natančnejši opis si lahko preberete v nadaljevanju, za dodatne informacije se lahko obrnete na solanje@sar.si

Za pasje mladostnike – Mala šola

Preizkušanje mej je glavno vodilo odraščajočih psov in kot lastniki se hitro lahko znajdete na pravem vrtiljaku dogajanja. Vaš priden in vedno poslušen mladič, ki se je vsak dan naučil nekaj novega, se je kar čez noč spremenil v pravo pasjo brihto, ki vas zna v nekem trenutku dosledno ignorirati in samozavestno špancira v drugo smer, kot ste bili namenjeni, v naslednjem pa se že skriva za vašimi koleni, ker se je na travniku premaknila plastična vrečka, ki je včeraj še ni bilo tam. Ne skrbite, v tej zmešnjavi niste sami. Preizkušanje mej (lastnih, vaših, tistih od sosedovega Rexa in taščine mačke, skratka, vseh) je popolnoma normalno in celo zelo pomembno obdobje v pasjem življenju – na tak način si namreč gradi predstavo o sebi in okolici. Vsekakor pa to ni lahko obdobje. Če ga zamudite ali pa v njem naredite napake pri vzgoji in socializaciji, se lahko posledice vlečejo skozi celo pasje življenje.

Ključno obdobje vzgoje in šolanja

To obdobje pri psih traja od približno 7. meseca pa vse do dopolnjenega drugega ali celo tretjega leta starosti. Super je, da v tem času psa seznanimo z osnovnimi vajami, za katere želimo, da jih odrasel pes zna. Poskrbeti je potrebno tudi za bogato socializacijo ter predstavitev pravil igre med psi. Če še tega nismo storili, mu predstavimo pasji bonton ter ga natančno opazujemo, s čimer pravočasno preprečimo možnost, da bi se razvil v razbojnika.

Tečaj Mala šola je torej tečaj, ki je namenjen tako odraščajočim psom kot tudi tistim, ki v svoji mladosti niso obiskovali pasje šole (izjema so seveda reaktivni psi). Vanj vabimo pse brez predznanja, zaželeno pa je, da s seboj pripeljejo tudi svoje vodnike (nekdo mora dajati priboljške in držati igračo). Na tečaju bomo poskrbeli za razgiban urnik, saj je pasjim brihtam rado hitro dolgčas. Na urah ne bo manjkalo zabavnih vaj, ki jih mora poznati vsak kul pes, za lepo postavo bomo skrbeli z razgibavanjem na različnih ovirah, večkrat pa se bomo odpravili tudi v urbano okolje, da bodo kul psi tudi na tekočem z dogajanjem.

Tudi za vodnike

Vam, vodnikom, bomo predstavili načine, kako na prijazen a dosleden način premagati vse težave, lotili se bomo problemov, s katerimi se lahko soočate v družbi pasjih briht (npr. z vlečenjem na povodcu, s skakanjem po ljudeh, z rinjenjem v vsakega psa, s »selektivnim sluhom«, predvsem pri besedi »pridi«, in še kaj). Predstavili vam bomo tudi osnove prve veterinarske pomoči ter aktivnosti, ki se jih lahko lotite s svojim psom.