4 septembra, 2017

Memorial Boža Talana

V trajen spomin na kinološkega sodnika Boža Talana prireja Kinološka zveza Slovenije enkrat letno, preko Komisije za reševalne pse pri KZS in v organizaciji Enote reševalnih psov SAR.SI, prej Enote reševalnih psov Šmarna gora, tekmovanje ekip z reševalnimi psi, imenovano MEMORIAL BOŽA TALANA.

Memorial je zasnovan kot tekmovanje trojk – treh vodnikov s psi. Celodnevno tekmovanje je sestavljeno iz disciplin, s katerimi se vodniki reševalnih psov srečujejo na resničnih akcijah. Reševalci se pomerijo v iskanju izgubljenih v gozdu, zasutih pod ruševino in pogrešanih ob poti. Pokazati morajo tudi poslušnost psov, premagovanje lažjih in težjih ovir, uporabo vrvne tehnike ter nudenje prve medicinske pomoči. Memorial ni namenjen tekmovanju med vodniki, pač pa je simulacija prave akcije, v kateri morajo vodniki pokazati vse znanje, ki so si ga pridobili s šolanjem.

Kljub temu pa so podeljene tudi točke, nagrade in pokali.

Slika prikazuje ekepe, ki so na Memorialu Boža Talana memoriali zasedle prva tri mesta. Na sliki so tako vodniki, kot njihovi psi.

BOŽO TALAN

Božo Talan se je rodil 14. januarja 1946 v Ljubljani. Po osnovni in srednji šoli je uspešno končal študij strojništva. Dolga leta je Fakulteta za strojništvo predstavljala tudi njegovo delovno mesto, pozneje pa je svojo poklicno pot nadaljeval v enem od najuspešnejših slovenskih podjetij, v ljubljanskem BTC-ju. Skoraj ves prosti čas je Božo posvetil kinologiji. Bil je tekmovalec v športni kinologiji, vodnik reševalnega psa, inštruktor za šolanje reševalnih psov, sodnik za delo reševalnih psov in podpredsednik komisije za šolanje reševalnih psov.

Bil je izjemen človek. Veseljak, ki ni poznal sebičnosti. Vedno je bil pripravljen priskočiti na pomoč in pomagati reševati težave. Bil je torej tak, kot naj bi bil vsak vodnik reševalnega psa. Prav zaradi svojega izrednega značaja in neusahljive volje do dela je v slovenski kinologiji pustil velik pečat. Še posebej v veji reševalnih psov.

Svojo življenje je končal 4. januarja 1999. Zapustil nas je po večmesečnem boju s posledicami prometne nesreče, v kateri je bil udeležen ob vračanju z letnega tabora reševalnih psov v Zagorju.

V spomin vodnikom

Kljub temu, da je Memorial Boža Talana poimenovan po posamezniku, je že več let namenjen spominu na vse preminule vodnike reševalnih psov, ki so svoj prosti čas nesebično posvečali pomoči drugim in so na vseh nas pustili velik vtis. Na ta način se jim poklonimo vsako leto. Mojca, Žiga, Jaka, Gabrijela, Borut … hvala!