Vaja Ljubljana 2019

Ekipa društva SAR.SI je bila ponovno uspešna na mednarodni reševalski vaji Ljubljana 2019.

Med 17. in 19. majem 2019 je potekala 21. mednarodna vaja vodnikov reševalnih psov Ljubljana 2019.  Na vaji je svojo pripravljenost za realne reševalne akcije preizkušalo 23. ekip iz Slovenije, Hrvaške, Italije, Avstrije in Nemčije. Društvo vodnikov reševalnih psov (DVRPS) je ob pomoči Mestne občine Ljubljana, Oddelka za zaščito, reševanje in civilno obrambo pripravilo scenarije, kakršni bi bili lahko ob realni situaciji v primeru hujšega potresa v Ljubljani. V 24 urah so ekipe opravile 12 nalog, pri katerih so poleg psihofizične pripravljenosti za orientacijski pohod, vrvno tehniko in transport s čolnom morale pokazati predvsem izurjenost za iskanje pogrešanih oseb; tako zasutih v ruševinah, kot tudi izgubljenih v naravi.

Ker je bila vaja zastavljena tako, da kar v največji meri posnema resnično situacijo, sta se oblikovala sprejemni center in bazni tabor, v katerem so morale nastanjene ekipe, skladno z INSARAG smernicami, same poskrbeti za opremo, nastanitev in prehrano.

Vaje se je udeležila tudi ekipa SAR.SI. Vodniki Evelin Bizjak, Uroš Sečkar in Tilen Škraba ter njihovi psi Nim, Capone in Ilvie so vaje uspešno opravili, našli so 9 od skupno 10-ih pogrešanih oseb. S tem so se uvrstili v sam vrh in znova dokazali visok nivo usposobljenost za delovanje tudi v najzahtevnejših razmerah.

Pomembno je, da se vodniki spoznajo tudi v situacijah, ki se precej oddaljijo od cone udobja. Stres, neugodne vremenske razmere, utrujenost in marsikateri drugi faktor lahko vplivajo na sodelovanje ekip. Kljub vsem elementom je team SAR.SI deloval usklajeno in se vsakokratno z delovišč vračal dobre volje.

Tovrstne vaje so najpopolnejši test zmogljivosti ekipnega dela. Izkušnje ter izgradnja medsebojnega zaupanja, tako med reševalnimi pari, kot tudi med vodniki samimi, so ključne tudi za udeležbo na realnih iskalnih akcijah, katerih število v Sloveniji počasi, a konstantno raste.

Vsem odgovornim čestitamo za izvrstno organizacijo in se že veselimo sodelovanja prihodnje leto.